Hakhoning-folder

Granny Anny’s Hakhoning

Hakhoning is een eeuwenoud product. Van oorsprong werd het gemaakt door monniken in een abdij in de Vogezen. (Daarom wordt het nog weleens Vogezenbrokken genoemd). Zij maakten de smaken eucalyptus, menthol en anijs. Al gauw kwamen mensen van heinde en verre om hakhoning te halen bij griep, verkoudheid, keelpijn en dergelijke. Het recept wordt nog steeds geheim gehouden. Met een uitgetreden monnik is het recept naar België gekomen en vandaar in de Eerste Wereldoorlog in Nederland, waar het maar bij enkele mensen bekend is.

Het hoofdbestanddeel is honing die hard gemaakt is door indamping en toevoeging van een beetje glucosestroop.

Wij hebben 12 smaken met elk hun eigen werking:

Anijs:  goed voor maag, darmen en spijsvertering; verlicht bij maagzuur; in warme melk om lekker te kunnen slapen.

Citroen: heeft een antibacteriële en antivirale werking; bij keelpijn en hoest, goed voor het immuunsysteem.

Drop: bij kriebelhoest, verkoudheid en keelpijn.

Eucalyptus: bij benauwdheid en neusverkoudheid; verlicht bij astma; zuiverend en infectiewerend.

Gember:  goed voor de maag en de spijsvertering;  bij misselijkheid en wagenziekte; verlicht bij migraine; bevordert de bloedcirculatie.

Kaneel:  bij griep, hoesten en verkoudheid, bij gevoelige darmen, versterkt de weerstand.

Kokos: helpt bloedsuikers op peil houden, stimuleert de stofwisseling, goed voor de schildklier en de lever, bij virusinfecties.

Limoen: bij verkoudheid, vermoeidheid en hoofdpijn; verfrissend.

Menthol: bij keelpijn en kriebelhoest, goed voor de doorbloeding; verfrist en laat je vrijer ademen.

Salie:  zuivert het bloed; lost slijm op.

Sinaasappel:  werkt kalmerend; verlicht bij krampen.

Tijm: bij vastzittende hoest; bloedzuiverend en ontstekingsremmend.

 

Daarnaast hebben we rum en in de zomer een wisselend assortiment heerlijke vruchtensmaken. Van diverse smaken kan een heerlijke frisdrank gemaakt worden. Smelt een brok hakhoning in lauwwarm water in een flesje, vul het aan met koud water en laat het eventueel in de koelkast nog kouder worden.

Hiervan kunnen ook waterijsjes gemaakt worden.
De combinatie sinaasappel en citroen is lekker voor frisdrank.
Een brokje hakhoning in de thee geeft de thee een heerlijke en zoete smaak. Een brokje anijs in gewone thee geeft de smaak van Earl Grey.
Anijs is lekker in warme melk maar ook in chocolademelk, ook sinaasappel, kaneel en rum smaken erg lekker in warme chocolademelk.
Kaneel smaakt ook lekker in de koffie.
Een brokje citroen en een brokje gember in gewone thee verhoogt de weerstand.

Hakhoning is lactosevrij en kan sporen van gluten bevatten.

Let op:  Kinderen onder één jaar mogen géén honing.

Granny Anny is een onderdeel van Free Spirit

Hoge Steenweg 23A
5175 AG  Loon op Zand
telefoon 0162-322846
mobiel 06-41438844

e-mail: granny@grannyanny.nl
website: www.grannyanny.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *